Pages

Siapakah yang lebih ego?

Posted by akhmalbe On 23 October 2010 1 comments

Dengan kurniaan dan berkat ALLAH…dimulai dengan menyebut basmallah..dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha mengasihani..semoga artikel ini mudah difahami pembaca..semoga artikel ini menambah kuat pautan pada TALI ALLAH..semoga usaha kita tidak sia-sia bagi orang-orang yang mencari kebenaran…

Keatas junjungan paling agung..juga pemberi syafaat di alam akhirat...Muhammad S.A.W..kaum kerabat keluarga Baginda serta para sahabat,para pengikut sahabat,para pejuang agama Allah,agama ISLAM,tabi'in,tabiat...kepada diri kita sendiri,kedua ibu bapa kita,keluarga kita serta para sahabat kita...seluruh muslimin dan muslimat sama ada yang masih hidup mahupun yang sudah meninggal dunia..marilah kita sedekahkan bersama-sama ummulkitab Al-Fatihah...

Untuk apakah kita ego? Adakah layak untuk kita ego? Penatlah kamu wahai para manusia yang hidup berlumrahkan kehidupan syaitan...penatlah kamu dalam mengejar keduniawian yang tidak boleh dikecapi ini...berhentilah berlari untuk jalan yang disimpangkan oleh para pendendam...jalan yang memenatkan..kembalilah kita...ayuh kembali...kembali berpijak dibumi yang nyata...nyata dimana akhirat itu dekat...dunia itu jauh...

Kenapa kita kertelanjuran hingga sebegini?...mengapa kita perlu tewas untuk para musuh yang bersuluh nyata?...dan mengapa pula kita menjadi sebahagian musuh pada yang lain?..penatlah dalam bertikam untuk hal yang bukan sepatutnya...

Perkara yang menjadi asas dalam kehidupan manusia beragama Islam sebenarnya adalah dengan kedatangan nabi dan para rasul..mengapa? Kerana manusia memerlukan pegangan wahai pembaca yang budiman..

Lumrah manusia akan menanyakan siapakah yang menjadikan mereka..untuk apa kehidupan mereka...jadi tugas para nabi dan rasul itu murninya adalah untuk membimbing manusia untuk jalan yang sebenarnya...semua persoalan ini..persoalan kehidupan ini adalah untuk dijelaskan dengan teliti oleh para Baginda utusan Allah..apakah perkara asas dan yang pastinya dibawa oleh anbia ini?

TIADA TUHAN YANG LAYAK DISEMBAH MELAINKAN ALLAH SWT.

Mudah..kalau dikira, hanya ada tujuh patah perkataan sahaja..namun mengapa ini tidak terjadi...adakah kerana ego? atau kerana lumrah manusia selagi mana tidak nampak didepan mata..selagi itulah tidak boleh diterima ideologi ketuhanan itu...kepada mereka yang mempunyai tahap pemikiran jenis itu, tolong jelaskan kepada saya dari mana datangnya semua nabi dan rasul ini? kalau anda katakan sesiapa sahaja boleh menjadi nabi dan rasul..itu memudahkan urusan saya...saya akan bertanyakan kembali..mengapa mereka semua...yang jumlahnya para rasul itu 313 dan para nabi dan rasul yang jumlahnya 124000 (bilangan dan hitungan ini berlaku khilaf, jadi jangan kerana khilaf mengenai angka..turut mengabaikan dan menutup initipati tugas Nabi dan Rasul itu sendiri..itukan yang lebih penting)..jadi kalau khilaf angka menjadi perkara yang hal dan musykil, izinkan saya berkata "ramai"..

Mengapa para utusan ALLAH yang ramai ini, yang wajib kita kenal 25 (ululazmi) daripada mereka bermula dari Adam dan berakhir dengan Muhammad, semuanya membawa ajaran yang sama? mengapa semuanya mengatakan kepada umat zaman kehidupan para nabi dan rasul masing-masingnya dengan ajaran penuh setia membawa risalah:

TIADA TUHAN YANG LAYAK DISEMBAH MELAINKAN ALLAH SWT.

Ini membuktikan apa? ini membuktikan bahawa yang menghantar semua utusan itu adalah daripada sumber yang sama..sumber yang hanya satu..kalau dua dan ramai..dua dan ada banyaklagi..kalau lebih daripada satu sumber..pasti setiap nabi dan rasul itu membawa tarikat tuhan yang berlainan..sudah tentulah..kerana kalau saya menulis surat untuk ibu saya..adik saya menulis surat juga untuk ibu saya...adakah isinya sama?...sudah tentu pasti tidak sama sekali...

Persoalan yang lain bagaimana? siapakah nabi dan rasul itu secara umumnya (general), lelaki dan seorang manusia. Siapa pula yang mampu membuat manusia..ini kelakar dan jijik untuk orang yang menyangkal..kerana apa? sebab diri sendiri pun tidak tahu siapa yang cipta sebelum kedatangan nabi dan rasul...alam yang hidup dengan kukuh dan teratur segala kejadian ini pun...yang manusia dapatkan sumber makanan darinya..yang membolehkan manusia bernafas..penceria sebenar seluruh umat manusia yang tidak pernah menjadi bosan kepada manusia itu sendiri..itupun tidak pernah lagi terjawab...hanya selepas kedatangan nabi dan rasul barulah persoalan sebegitu terungkai...

Dari surah Al Faatihah ayat yang ke-2:

Segala puji[2] bagi Allah, Tuhan semesta alam[3].

[2] Alhamdu (segala puji). Memuji orang adalah karena perbuatannya yang baik yang dikerjakannya dengan kemahuan sendiri. Maka memuji Allah berrati: menyanjung-Nya karena perbuatanNya yang baik. Lain halnya dengan syukur yang berarti: mengakui keutamaan seseorang terhadap nikmat yang diberikannya. Kita menghadapkan segala puji bagi Allah ialah karena Allah sumber dari segala kebaikan yang patut dipuji.

[3] Rabb (Tuhan) berarti: Tuhan yang ditaati Yang Memiliki, Mendidik dan Memelihara. Lafal rabb tidak dapat dipakai selain untuk Tuhan, kecuali kalau ada sambungannya, seperti rabbul bait (tuan rumah).

'Alamiin (semesta alam): semua yang diciptakan Tuhan yang terdiri dari berbagai jenis dan macam, seperti: alam manusia, alam hewan, alam tumbuh-tumbuhan, benda-benda mati dan sebagainya. ALlah pencipta semua alam-alam itu.

Alam ini...yang kita duduk ini..kalau tidak dijelaskan oleh para nabi dan rasul...kita akan jadi macam orang asli yang menyembah penunggu hutan...Mengapa pula? dan kemudian dari mana orang asli ini, yang menyembah penunggu hutan itu mendapat idea bahawa yang menciptakan hutan yang menjadi makanan dan aset penting dalam kehidupan mereka itu adalah "penunggu"...

Ini menukilkan kesimpulan yang banyak sekali:

1) Semua manusia tidak kira tahapan, tempat tinggal dan cara hidup...sama ada di hutan, di bandar, di pekan, di kampung, di laut, di darat, di ruang angkasa dan dimana sahaja pun mereka..asalkan manusia dan mempunyai akal dan hati yang berfungsi, iaitu tidak gila..pasti memikirkan siapa yang mencipta semua ini.

2) Para syaitan yang berdendam ini akan habis-habisan berusaha mempengaruh sebanyak mungkin cucu-cicit Adam untuk menjadi peneman mereka dalam Neraka kelak...dari mana saya mendapatkan perkataan syaitan itu? bagaimana saya tahu manusia beranama Adam itu menjadi punca syaitan berdendam? dari nabi dan rasul iaitu utusan ALLAH...jadi syaitan ini akan mengambil kesempata...dimana jika individu mahupun kelompok manusia (berkumpulan) yang mengabaikan nabi dan rasul..dimana nabi dan rasul itulah yang membawa jawapan yang BENAR...syaitan akan menggunakan ruang ini untuk menyesatkan manusia dengan memberi jawapan PALSU!!!

3) Disebalik jawapan sebenar adalah tuhan yang Esa iaitu ALLAH SWT, syaitan-syaitan itu akan memberi jawapan "penunggu" yang membuat alam ini.

4) Ini kerana kedengkian syaitan, terhadap mahluk kesayangan ALLAH yang bermula dari Adam.

Kemudian ada yang mengatakan lagi..." oooohhh jadi kerana nabi dan rasul...engkau sudah mula pandai bercakap mengenai mahluk syaitan..manusia pertama Adam dan kerana Adam-lah syaitan dengki kepada seluruh jurai keturunan manusia..kerana bersumberkan nabi dan rasul itulah engkau percaya kepada cerita syaitan dan malaikat serta cerita Neraka dan Syurga...kiamat dan kehidupan selepas kematian alam dunia...tuhan dan ALLAH SWT...mengapa engkau taksub kepada berita yang dibawa nabi dan rasul?...kalau hal ini tidak terjadi..sudah tentu engkau tidak percaya dan tidak pernah sebut hal karut mengarut ini..cerita yang tidak masuk akal..kalau engkau serta nabi dan rasul engkau adalah benar...tunjukkanlah aku tuhan-Mu..nampakkanlah kepada aku Neraka dan Syurga...baru aku mahu percaya"Bunyi dan isi percakapan yang mirip sekali dengan YAHUDI!!!! Yahudi ada banyak jenis bukan? Ini jenis yang bunuh NABI!!!!


Hujah kepada persoalan ini saya ambil dari buku Al-quran kerana tiada buku yang menjadi tandingan dan setara dengannya dalam sejarah peradaban manusia:

Surah yang ke-36, surah Yaasiin dari ayat ke-51 hingga ayat yang ke-83

51. Dan ditiuplah sangkalala[1270], maka tiba-tiba mereka keluar dengan segera dari kuburnya (menuju) kepada Tuhan mereka.

[1270]. Tiupan ini adalah tiupan sangkalala yang kedua yang sesudah nya bangkitlah orang-orang dalam kubur.

52. Mereka berkata: "Aduhai celakalah kami! Siapakah yang membangkitkan kami dari tempat-tidur kami (kubur)?." Inilah yang dijanjikan (Tuhan) Yang Maha Pemurah dan benarlah Rasul- rasul(Nya).

53. Tidak adalah teriakan itu selain sekali teriakan saja, maka tiba- tiba mereka semua dikumpulkan kepada Kami.

54. Maka pada hari itu seseorang tidak akan dirugikan sedikitpun dan kamu tidak dibalasi, kecuali dengan apa yang telah kamu kerjakan.

55. Sesungguhnya penghuni syurga pada hari itu bersenang-senang dalam kesibukan (mereka).

56. Mereka dan isteri-isteri mereka berada dalam tempat yang teduh, bertelekan di atas dipan-dipan.

57. Di syurga itu mereka memperoleh buah-buahan dan memperoleh apa yang mereka minta.

58. (Kepada mereka dikatakan): "Salam", sebagai ucapan selamat dari Tuhan Yang Maha Penyayang.

59. Dan (dikatakan kepada orang-orang kafir): "Berpisahlah kamu (dari orang-orang mukmin) pada hari ini, hai orang-orang yang berbuat jahat.

60. Bukankah Aku telah memerintahkan kepadamu hai Bani Adam supaya kamu tidak menyembah syaitan? Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi kamu",

61. dan hendaklah kamu menyembah-Ku. Inilah jalan yang lurus.

62. Sesungguhnya syaitan itu telah menyesatkan sebahagian besar diantaramu, Maka apakah kamu tidak memikirkan ?.

63. Inilah Jahannam yang dahulu kamu diancam (dengannya).

64. Masuklah ke dalamnya pada hari ini disebabkan kamu dahulu mengingkarinya.

65. Pada hari ini Kami tutup mulut mereka; dan berkatalah kepada Kami tangan mereka dan memberi kesaksianlah kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan.

66. Dan jikalau Kami menghendaki pastilah Kami hapuskan penglihatan mata mereka; lalu mereka berlomba-lomba (mencari) jalan, Maka betapakah mereka dapat melihat(nya).

67. Dan jikalau Kami menghendaki pastilah Kami ubah mereka di tempat mereka berada; maka mereka tidak sanggup berjalan lagi dan tidak (pula) sanggup kembali.

68. Dan barangsiapa yang Kami panjangkan umurnya niscaya Kami kembalikan dia kepada kejadian(nya)[1271]. Maka apakah mereka tidak memikirkan?

[1271]. Maksudnya: kembali menjadi lemah dan kurang akal.

69. Dan Kami tidak mengajarkan syair kepadanya (Muhammad) dan bersyair itu tidaklah layak baginya. Al Quran itu tidak lain hanyalah pelajaran dan kitab yang memberi penerangan.

70. supaya dia (Muhammad) memberi peringatan kepada orang-orang yang hidup (hatinya) dan supaya pastilah (ketetapan azab) terhadap orang-orang kafir.

71. Dan apakah mereka tidak melihat bahwa sesungguhnya Kami telah menciptakan binatang ternak untuk mereka yaitu sebahagian dari apa yang telah Kami ciptakan dengan kekuasaan Kami sendiri, lalu mereka menguasainya?

72. Dan Kami tundukkan binatang-binatang itu untuk mereka; maka sebahagiannya menjadi tunggangan mereka dan sebahagiannya mereka makan.

73. Dan mereka memperoleh padanya manfaat-manfaat dan minuman. Maka mengapakah mereka tidak bersyukur?

74. Mereka mengambil sembahan-sembahan selain Allah, agar mereka mendapat pertolongan.

75. Berhala-berhala itu tiada dapat menolong mereka; padahal berhala- berhala itu menjadi tentara yang disiapkan untuk menjaga mereka.

76. Maka janganlah ucapan mereka menyedihkan kamu. Sesungguhnya Kami mengetahui apa yang mereka rahasiakan dan apa yang mereka nyatakan.

77. Dan apakah manusia tidak memperhatikan bahwa Kami menciptakannya dari setitik air (mani), maka tiba-tiba ia menjadi penantang yang nyata!

78. Dan ia membuat perumpamaan bagi Kami; dan dia lupa kepada kejadiannya; ia berkata: "Siapakah yang dapat menghidupkan tulang belulang, yang telah hancur luluh?"

79. Katakanlah: "Ia akan dihidupkan oleh Tuhan yang menciptakannya kali yang pertama. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk.

80. yaitu Tuhan yang menjadikan untukmu api dari kayu yang hijau, maka tiba-tiba kamu nyalakan (api) dari kayu itu."

81. Dan tidaklah Tuhan yang menciptakan langit dan bumi itu berkuasa menciptakan yang serupa dengan itu? Benar, Dia berkuasa. Dan Dialah Maha Pencipta lagi Maha Mengetahui.

82. Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: "Jadilah!" maka terjadilah ia.

83. Maka Maha Suci (Allah) yang di tangan-Nya kekuasaaan atas segala sesuatu dan kepada-Nyalah kamu dikembalikan.

"Engkau ni pun...itu pada engkau yang percaya pada Al-quran...aku tidak percaya pada AL-quran...kalau aku, aku tidak mahu percaya langsung apa yang tertulis pada kitab Al-Quran, semua itu cerita karut dan bohong...bagaimana pula cara untuk engkau buktikan kepada aku?" kata mereka lagi.

Jawapan saya:

1) Pergilah mengkaji tentang perbezaan agama yang ada di dunia ini..bila sudah mengkaji..baru kita dapat tahu apa yang betul...apa yang salah.

2) "kalau hendak sangat tahu cerita dalam Al-Quran itu betul firman Tuhan ALLAH SWT atau cerita bohong.....cuba la mati sekarang"


3) Sedarlah...terimalah...perakuilah...kita ini manusia ada yang mencipta...dan kita sebenarnya lemah..keterbatasan..dan bergantung kepada sesuatu yang lebih kuat...

Sekian..

1 comments:

Anonymous said...

subhanallah...tiada Tuhan yg layak disembah melainkan Allah..

Post a Comment